De meeste trappistenbrouwerijen brouwen een licht bier voor de monniken zelf. Deze zijn niet commercieel verkrijgbaar, maar je kunt ze natuurlijk wel zelf brouwen.

Deze keer hebben wij een Westmalle Extra gebrouwen, het refterbier van de Westmalle trappisten. Het is een licht bier van een procent of 5 met een eenvoudig recept met alleen pilsmout en saaz hop. Hier het recept (voor 25 liter):

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

VB054 

Naam recept

Westmalle Extra

Brouwdatum

31-01-2016 

Biertype

Bitter blond

Volume

25,0 l

Begin SG

1,050 SG

Berekende kleur (Morey)

7 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

33 IBU

Brouwzaalrendement

75,0 %

Kooktijd

90 min.

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

23,50 l

Water uit Zutphen

11,17 l

Spoelwater

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

67 mg/l

12 mg/l

62 mg/l

224 mg/l

89 mg/l

43 mg/l

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

5,595 kg

Pilsmout

Dingemans

3 EBC

100,0 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Amylaserust

64,0 °C

1 min.

75 min.

4,2 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

10 min.

10 min.

4,2 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

53,3 g

Saaz

pellets

3,4%

first wort hop

22,8 IBU

74,0 g

Saaz

pellets

3,4%

10 min.

9,8 IBU

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

1,0 pak(ken)

Trappist High Gravity (3787)

bovengist

 

Wij hebben high-gravity gebrouwen en water toegevoegd in het gistvat om op 50 liter uit te komen, zoals gebruikelijk. Ons begin SG kwam wat hoger uit op 1,056, dus het bier wordt iets zwaarder, maar wij zijn dan ook geen monniken. De brouwdag verliep voortreffelijk en het bier staat nu langzaam uit te gisten. De vergistingstemperatuur was bij aanvang 18°C en is gedurende de vergisting langzaam verhoogd naar 20°C. Als het bier uitgegist is, wordt hij nog een week gelagerd bij 3°C voordat hij gebotteld wordt.

Voor de vergisting hebben we een giststarter op de magneetroerder gemaakt van 3 liter. Dit leverde genoeg gist op om 50 liter mee te vergisten.

50 liter bier met Westmalle gist in een gistvat met een inhoud van 60 liter is vragen om problemen, omdat deze gist zeer veel stabiel, gistrijk schuim vormt. Daarom hadden we een blowoff geïnstalleerd om de gist op te vangen. Uiteraard waren de erlenmeyer en slang goed ontsmet, zodat de opgevangen gist meteen opnieuw gebruikt kon worden. Daar heeft Adrie een Westvleteren 12 kloon mee gebrouwen. Een foto van de blowoff opstelling zie je hieronder. In totaal is zo''n 1,5 liter opgevangen met bijna een liter gist erin.