Afdrukken

Na lange tijd hebben de Broeders weer eens gebrouwen. Deze keer met de nieuwe opzet. We hebben 32 liter gebrouwen in de HERMS en 18 liter in een simpele "installatie" bestaande uit een koelbox met een kaasdoek zak om in te maischen en een 21 liter kookketel om in te koken.

Deze methode van brouwen in een zak in een koelbox is heel eenvoudig. Je giet heet water in de koelbox, hangt de zak erin, stort de mout in de zak en roert. Vervolgens doe je de deksel op de koelbox en wacht 60 tot 90 minuten. Uiteraard zorg je ervoor dat het beslag bij aanvang van het maischen de juiste temperatuur heeft (65 tot 70 graden, afhankelijk van de gewenste vergistbaarheid van het wort). Na het maischen trek je de zak omhoog en laat deze uitlekken. Uitknijpen zorgt voor meer opbrengst. Dan gaat het wort in de ketel en kook je als normaal.

Na koken en koelen hebben we de beide worten bij elkaar gevoegd in het nieuwe gistingsvat en hadden we 45 liter met een begin SG van 1.054, slechts 1 puntje minder dan gepland.

Het bier moet een Engelse IPA worden. Hier het recept van het bier als ware het één batch van 50 liter aan het eind van het koken:

 

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

VB045

Naam recept

Engelse IPA

Brouwdatum

06-11-2011

Biertype

India Pale Ale

Volume

50 liter

Gewenst begin SG

1.055 g/l

Berekende kleur

20 EBC (Morey)

Berekende bitterheid

49 IBU (Tinseth)

Algemeen

Omschrijving

Waarde

Brouwzaalrendement

82%

Totaal brouwwater

70,3 liter

Beslagdikte

2,58 l/kg

Maischwater

30 liter

Spoelwater

40,29 liter

Kooktijd

90 min.

Vergistbare ingrediënten

Ingrediënt

kleur (EBC)

% in stort

gewicht (kg)

Pale mout

5

67,1

7,817

Maris Otter Pale mout

5

20,0

2,330

Aromamout (Amber 50)

49

4,7

0,548

Pale Crystal

70

4,7

0,548

Crystal

130

3,5

0,408

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur (gr. C)

Stap tijd (min)

Rust tijd (min)

Beslagdikte (l/kg)

Versuikering

67

0

60

2,58

Hop en kruiden

Ingrediënt

% alfazuur

Type

Kooktijd (min)

Gewicht (g)

Bitterheidsbijdrage (IBU)

Challenger

8,0

Pellets

60

85,0

39

Fuggles

5,0

Pellets

10

100,0

10

E.K. Goldings

5,0

Pellets

0

100,0

0

Gist

Omschrijving

Waarde

Gistsoort

Wyeast 1318 London Ale III

Gistvorm

Slurry

Volume (l)

4,000

Beluchtingstijd (uur)

24

Temperatuur starter (gr. C)

22

 

De mout en hop zijn naar ratio verdeeld over de twee installaties.

 

7 november 2011

Een dag na het brouwen staat het bier volop te gisten in onze nieuwe cylindroconische vergister:

http://www.youtube.com/watch?v=l_yVFUaoECw

 

22 november 2011

De IPA is wel zo''n beetje uitgegist nu. Ik heb gedurende de vergisting twee keer gist afgetapt en een monstertje genomen om te meten. Het SG is nu 1.014, precies het eind SG zoals voorspeld door BrouwHulp. Hij blubt ook bijna niet meer. Deze week bottelen, als het ervan komt in deze drukke tijden.

De smaak is veelbelovend. Die Wyeast 1318 London Ale III geeft een heel mooie, "Engelse" fruitigheid, maar ook mout en hop komen goed door. Dit wordt een prima biertje.