Een van de beste pilzen blijft toch het origineel: Pilsener Urquell uit Plzn. Zaterdag 8 januari 2011 gaan wij een soortgelijk bier brouwen.

Het recept ziet er zo uit:

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

VB043

Naam recept

Pilsener Oerkwel

Brouwdatum

08-01-2011

Biertype

Pilsener (Urtyp)

Volume

120 liter

Gewenst begin SG

1047 g/l

Berekende kleur

9 EBC (Morey)

Berekende bitterheid

33 IBU (Tinseth)

Algemeen

Omschrijving

Waarde

Brouwzaalrendement

73%

Totaal brouwwater

154,2 liter

Beslagdikte

3,27 l/kg

Maischwater

115,56 liter

Spoelwater

38,6 liter

Kooktijd

90 min.

Vergistbare ingrediënten

Ingrediënt

kleur (EBC)

% in stort

gewicht (kg)

Pilsmout 3

3

96

25

Aromamout (Amber 50)

49

4

1

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur (gr. C)

Stap tijd (min)

Rust tijd (min)

Beslagdikte (l/kg)

Beta-amylase

63

0

30

3,27

Alfa-amylase

72

10

30

4,44

Hop en kruiden

Ingrediënt

% alfazuur

Type

Kooktijd (min)

Gewicht (g)

Bitterheidsbijdrage (IBU)

Premiant

8,5

Pellets

60

120

25

Saaz

2,2

Hopbellen

20

250

7

Saaz

2,2

Hopbellen

7

125

1

Saaz

2,2

Hopbellen

0

125

0

Gist

Omschrijving

Waarde

Gistsoort

Wyeast 2278 Czech Pils

Gistvorm

Slurry

Volume (l)

1,2

Beluchtingstijd (uur)

1

 

De slurry komt van een soortgelijk bier van Adrie, maar dat bier is gebrouwen met Hallertau Mittelfrüh in plaats van Saaz. Dat wordt over een paar weken dus een interessante vergelijking.

20 februari 2011

Vandaag hebben we het bier gebotteld. Het SG is geëindigd op 1.004! Toch smaakt het bier behoorlijk vol en zeker niet snoeidroog. Hij is lekker moutig en vooral hoppig en drinkt lekker weg. Vooralsnog lijkt dit de lekkerste pils van de Vier Broeders ooit te worden.