Een van de beste pilzen blijft toch het origineel: Pilsener Urquell uit Plzn. Zaterdag 8 januari 2011 gaan wij een soortgelijk bier brouwen.
Het recept ziet er zo uit:
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
VB043 |
Naam recept |
Pilsener Oerkwel |
Brouwdatum |
08-01-2011 |
Biertype |
Pilsener (Urtyp) |
Volume |
120 liter |
Gewenst begin SG |
1047 g/l |
Berekende kleur |
9 EBC (Morey) |
Berekende bitterheid |
33 IBU (Tinseth) |
Algemeen
Omschrijving |
Waarde |
Brouwzaalrendement |
73% |
Totaal brouwwater |
154,2 liter |
Beslagdikte |
3,27 l/kg |
Maischwater |
115,56 liter |
Spoelwater |
38,6 liter |
Kooktijd |
90 min. |
Vergistbare ingrediënten
Ingrediënt |
kleur (EBC) |
% in stort |
gewicht (kg) |
Pilsmout 3 |
3 |
96 |
25 |
Aromamout (Amber 50) |
49 |
4 |
1 |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur (gr. C) |
Stap tijd (min) |
Rust tijd (min) |
Beslagdikte (l/kg) |
Beta-amylase |
63 |
0 |
30 |
3,27 |
Alfa-amylase |
72 |
10 |
30 |
4,44 |
Hop en kruiden
Ingrediënt |
% alfazuur |
Type |
Kooktijd (min) |
Gewicht (g) |
Bitterheidsbijdrage (IBU) |
Premiant |
8,5 |
Pellets |
60 |
120 |
25 |
Saaz |
2,2 |
Hopbellen |
20 |
250 |
7 |
Saaz |
2,2 |
Hopbellen |
7 |
125 |
1 |
Saaz |
2,2 |
Hopbellen |
0 |
125 |
0 |
Gist
Omschrijving |
Waarde |
Gistsoort |
Wyeast 2278 Czech Pils |
Gistvorm |
Slurry |
Volume (l) |
1,2 |
Beluchtingstijd (uur) |
1 |
De slurry komt van een soortgelijk bier van Adrie, maar dat bier is gebrouwen met Hallertau Mittelfrüh in plaats van Saaz. Dat wordt over een paar weken dus een interessante vergelijking.
20 februari 2011
Vandaag hebben we het bier gebotteld. Het SG is geëindigd op 1.004! Toch smaakt het bier behoorlijk vol en zeker niet snoeidroog. Hij is lekker moutig en vooral hoppig en drinkt lekker weg. Vooralsnog lijkt dit de lekkerste pils van de Vier Broeders ooit te worden.