Eindellijk staat er weer eens een brouwsessie op het programma. Op 28 augustus gaan we een brown porter brouwen. En deze keer wordt het een min of meer authentieke, omdat Van der Kooy te Jubbega sinds kort Engelse mouten importeert van de Thomas Fawcett (TF) mouterij. Deze mouten hebben een heel ander smaakprofiel dan de Belgische tegenhangers.

We gaan een recept brouwen dat is geïnspireerd op het recept uit Brewing Classic Styles van John Palmer en Jamil Zainasheff. Eindelijk een porter waar echte brown malt in zit. Hier het (voorlopige) recept:

 

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

VB042

Naam recept

Brown Porter

Brouwdatum

28-8-2010

Biertype

Porter (Brown)

Volume

120,0 liter

Gewenst begin SG

1050 g/l

Berekende kleur

65 EBC (Morey)

Berekende bitterheid

25 IBU (Tinseth)

Algemeen

Omschrijving

Waarde

Brouwzaalrendement

75%

Totaal brouwwater

161,0 liter

Beslagdikte

4,68 l/kg

Maischwater

130,0 liter

Spoelwater

31,0 liter

Kooktijd

75 min.

Vergistbare ingrediënten

Ingrediënt

kleur (EBC)

% in stort

gewicht (kg)

TF Halcyon Pale Ale

6

74,4

20,684

TF Brown Malt

200

10,6

2,947

TF Light Crystal

66

9,0

2,502

Chocolademout

800

6,0

1,668

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur (gr. C)

Stap tijd (min)

Rust tijd (min)

Beslagdikte (l/kg)

Versuikeringsrust

67

0

75

4,68

Hop en kruiden

Ingrediënt

% alfazuur

Type

Kooktijd (min)

Gewicht (g)

Bitterheidsbijdrage (IBU)

Northdown

8,7

Hopbellen

60

125,0

21

Fuggles

4,5

Hopbellen

60

25,0

2

Fuggles

4,5

Hopbellen

10

65,0

2

Gist

Omschrijving

Waarde

Gistsoort

Wyeast 1187 Ringwood Ale

Gistvorm

Slurry van ander brouwsel

 

Brown malt is een typisch Engelse mout met een smaak die lijkt op die van een donkere broodkorst van witbrood. De lichte crystalmout is heel sterk van aroma en is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een caramout van 60 EBC van Dingemans of Weyermann. Al met al krijgt dit bier een smaak die niet te bereiken is met Belgische en/of Duitse mouten. Schitterend toch dat Van der Kooy ons deze mogelijkheid biedt, zodat we weer volop kunnen experimenteren met nieuwe mouten en smaken.

 

22 september 2010

Ondertussen is dit bier gebotteld en op fust gezet. De voortekenen zijn goed.