Afdrukken

24 januari 2010

Eindelijk hebben we weer eens gebrouwen! Ons nieuwe gistingsvat bleek bij het vorige brouwsel namelijk nog niet helemaal goed bruikbaar en pas na een verbouwing door een behulpzame bierbrouwende rvs-lasser konden we aan de slag. Vandaag hebben we een Maibock gebrouwen.

Een Maibock is een van oorsprong Duits biertype, gekenmerkt door een mooie moutigheid die gebalanceerd wordt door de hopbitterheid. In sommige commerciële voorbeelden komen hoparoma''s voor, maar in de meeste niet. Een heel goede Helles Bock is die van Einbecker en dat is de hoppigste die ik ken.

 

Aan de slag met de Maibock

 

Wij hebben onze variant gebrouwen met 35% Münchenermout en 65% pilsmout tot een begindichtheid van 1064. We hebben tot 29 IBU gehopt met Spalt Select uit eigen tuin (voor 120 liter betekent dat de halve hopoogst van deze plant). 20 minuten voor het eind van het koken hebben we nog 50 gram Hallertau Tradition toegevoegd en bij het uitdoen van de vlam nog eens 50 gram. Er komt dus een beetje hopsmaak en -aroma aan het bier.

 

Het bier wordt vergist met een gistslurry van de Wyeast Bavarian Lager. Deze slurry komt van Adrie die er eerst 25 liter Vienna mee heeft gebrouwen. We koelden het wort af tot 10 graden voordat de gist erbij ging. We kunnen in ons nieuwe gistingsvat de temperatuur perfect regelen door koud water door een spiraal om de ketel heen te pompen. Dit water wordt gekoeld door een bierkoeler. Het is nu in de brouwerij zo koud, dat we eerder moeten verwarmen dan koelen, maar we zien het wel even aan. Eventueel kunnen we het water opwarmen met een aquariumverwarmingselement. Eindelijk kunnen we geheel temperatuurgecontroleerd vergisten. Dat was in het verleden wel anders...

 

27 januari 2010

De dag na het brouwen werd het koud. De nacht werd nog kouder. Het bier koelde af naar 8 graden. Dus heb ik het koude water uit de bierkoeler geheveld en deze gevuld met warm water. In dit water heb ik een aquariumverwarmingselement met thermostaat gehangen om dit water op 28 graden te houden. Door dit warme water door de spiraal om het gistingsvat te pompen lukte het om de biertemperatuur te verhogen naar 9 graden en hem daar te houden.

Ongeveer 24 uur na het inzaaien van de gist was het waterslot actief. En nu gist het bier gestaag door. De geuren die uit het waterslot komen zijn heerlijk: opvallend hoppig eigenlijk.

31 januari 2010

De temperatuur heb ik verhoogd naar 10,5 graden en daar zal hij voorlopig blijven. Het bier gist nog steeds lekker door, als zijn de geuren veranderd in zwavelig en niet meer hoppig. 100 liter vergisten zorgt ook voor heel veel koolzuurgas in de brouwerij. Het is bijna niet meer mogelijk om zonder te luchten in de brouwerij te ademen.

5 februari 2010

De vergisting neemt al wat af en dat is niet zo gek na dik anderhalve week vergisting. Het is echter nog lang niet afgelopen, hoor. Een zwaardere ondergister zoals een Helles Bock vraagt nu eenmaal veel tijd om uit te gisten. 

21 februari 2010

Vandaag heb ik even een monstertje getrokken. De dichtheid is gezakt naar 1014 en de activiteit lijkt gestopt. Langzaam laat ik de temperatuur nu zakken naar lageringstemperaturen totdat de heren een middagje kunnen komen bottelen. Over de smaak kan ik niet veel zeggen; door een verkoudheid proef ik nu helemaal niets. 

10 maart 2010

De Maibock is gebotteld. Altijd weer een hele klus. De dichtheid is niet meer veranderd en de smaak is heel goed: moutig, clean en een behoorlijke nabitter om de moutigheid te balanceren. Voor een typische Maibock is ie te bitter, maar vergeleken met een Einbecker Helles Bock weer niet. Hij heeft wel wat van die Helles Bock weg, al is die weer wat hoppiger. Al met al is dit wel een geslaagd bier. De brouwerij staat nu vol met gevulde flessen, het is maar te hopen dat de heren spoedig langs komen om hun flessen op te halen.

De ervaring met de verbouwde gistingstank zijn zeer positief. Hij is nu gemakkelijk schoon te maken en het bier is gemakkelijk af te tappen. Ook het langer op gist laten staan van het bier leverde geen smaakafwijkingen op. Misschien dat dit sneller gaat bij bovengisters, maar aan de andere kant zijn die ook sneller klaar. 

5 augustus 2010

De Maibock smaakt nog steeds fantastisch. Hij is heerlijk moutig, heeft een bittere nasmaak, een beetje een hoppig aroma en is niet fruitig. Precies zoals een Duitse Maibock moet ziijn. Laatst proefde ik er eentje naast een Hofbräu Maibock en onze Maibock leek er sterk op. Zeker voor herhaling vatbaar. Het bier zit nu vijf maanden op fust (maar is niet al die tijd op de tap geweest. Tussendoor is hij er een maand of twee af geweest) en smaakt nog steeds niet oud. Opvallend dat de smaak zo lang goed blijft. 

25 september 2010

Vandaag heeft onze Maibock op het BONK 2010 in Bergen op Zoom de derde prijs in de wacht gesleept.