Afdrukken

In het fantastische boek Radical Brewing van Randy Mosher komt de volgende zinsnede voor: "A shaft of golden light rips through a thin patch of the blotchy white sky. On the beach below, towels unfurl to reveal bumpy legs cased in vampire-white flesh that broils to prawn pink in the hazy brilliance......... It''s a perfect summer day in England." Deze zin is de inleiding van een recept van de Summer Ale, een wat ouder traditioneel brouwsel uit het Verenigd Koninkrijk. Bij zo''n beschrijving krijg je meteen zin om het bier na te brouwen, nietwaar?

Dat dacht ik niet alleen, maar ook Bert, mede-bestuurslid en -oprichter van Brouwersgilde "De Roode Toren" te Zupthen en ik heb het bier van hem geproefd. Het is een heerlijk licht, verfrissend zomerbier waarin koriander en wat gember zijn verwerkt. Heel verrassend en dorstlessend. Dit leek ons een prima bier om de zomer mee in te gaan. Aanstaande zondag (26 april) gaat het vuur onder de ketels.

Het bier gaat gebrouwen worden met Maris Otter Pale mout, Pilsmout, wat caramout, tarwemout en gele basterdsuiker. In de kookketel voegen we behalve de Fuggle en E.K. Goldingshop ook wat koriander en geconfijte gember toe. Als gist gebruiken we de Wyeast 1335 British Ale II.

 

Onder andere Samual Adams uit de VS maakt een Summer Ale.

 

26 april 2009

Wat een dag. Het was fantastisch weer en de Broeders waren compleet. Voor het eerst brouwden we in Zutphen en het was een waar genot. Nog nooit was een brouwsel zo snel klaar. In exact 6 uur zat het wort gekoeld en wel in het gistingsvat en was alles aan kant. Het brouwen verliep vlekkeloos, al is de nieuwe brander wellicht wat te groot voor 120 liter (!), want de hitteontwikkeling was wel wat groot. Voordeel is natuurlijk wel dat het wort lekker snel aan de kook is en het opwarmen van het maischwater ook heel snel ging.

De begindichtheid is wat lager uitgevallen dan gepland. Het leek erop dat er toch wat kortsluitstromen door het filterbed heen gaan. Volgende keer moeten we daar even alert op zijn en af en toe roeren. Misschien was een uur maischen ook wat aan de korte kant. De begindichtheid is uiteindelijk uitgekomen op 1048, dus het wordt een bier van een procent of 5 en dat is natuurlijk uitstekend voor een zomerbier.

Het wort zit nu in het nieuwe gistingsvat en met de conradthermostaat wordt die nu op 18,5 graden gehouden. Er staat al iets druk op het waterslot.

 

27 april 2009

Vanmorgen vroeg stond het bier al lekker te bubbelen. Gisteravond was de temperatuur van het bier 17,6, vanmorgen was de temperatuur door het gisten al opgelopen naar 18,4. Zelfs al is de vergisting dus nog lang niet op zijn hoogtepunt dan ontstaat er al vrij veel warmte. Maar het vat is natuurlijk ook goed geïsoleerd. Ik heb de koeling afgesteld op 19 graden, dus zeker de eerste dagen wordt hij niet warmer dan dat. Aan het eind van de hoofdvergisting laat ik hem oplopen tot 20 graden en daar moet hij dan zo lang mogelijk blijven. We hebben al even testgedraaid met het koelingssysteem en het lijkt erop dat het allemaal goed werkt.
Verwarmen van het bier in het gistingsvat kan (nog?) niet. Maar omdat het vat zo goed is geïsoleerd en het in de brouwerij nu niet koud meer is, denk ik dat het bier nog wel even warm genoeg blijft na de hoofdvergisting. In ieder geval is de temperatuurinzakking na de hoofdvergisting kleiner dan ooit. 110 liter bier koelt natuurlijk niet zo snel af en al helemaal niet in een geïsoleerde tank.
 
 
 

29 mei 2009

Helemaal vergeten te melden. Het bier is natuurlijk al lang en breed overgeheveld naar de lageringsflessen. De dichtheid lag rond 1011 (het bier was erg troebel, dus het was moeilijk te zien). Ondertussen is het bier aardig helder te trekken en nadert het moment voor het bottelen en op fust zetten. Bij het overhevelen smaakte het bier aangenaam zomers: de koriander kwam goed door, verder een aangenaam moutige smaak, fris, doordrinkbaar en een mooie nabitter. Van de gember merkte ik niet veel en dat is misschien maar goed ook. Als je de gember echt proeft, heb je er teveel in gedaan.
Misschien dat ik vanavond de eerste fles op fust ga zetten en bottelen.
En inderdaad, de eerste fles zit in twee fusten en 14 flessen. De einddichtheid is uitgekomen op 1008 en het bier belooft veel goeds. Beetje moutig, beetje fruitig, vooral aardig wat koriander en in de keel voel je de gember als een verwarmende gloed. Het aroma doet een beetje denken aan vlierbloesem. Dan komt er een mooie nabitter. Die lusten we wel in de zomer!
 
 

28 augustus 2009

Dit bier is op twee verschillende feestjes getapt, beide keren naast een ander bier. Op beide feestjes was dit bier duidelijk het favoriete bier en beide fusten zijn leeg gegaan. Grappig dat zo''n toch vrij exotisch bier door zowel bierkenners als niet-bierkenners zo goed wordt gewaardeerd. Dit bier is zeker voor herhaling vatbaar.