Een saison is een heerlijk verfrissend zomerbier met een rijke historie. Tegenwoordig is deze bierstijl bezig aan een comeback: veel kleine brouwerijen brouwen hun eigen versie.

Voor deze versie wilden we de Saison gist van Mangrove Jack's eens uitproberen. Verder is het een vrij standaard saison recept: alleen pilsmout en nobele hoppen, in dit geval Styrian Golding en East Kent Golding. Beide hoppen geven een wat citrusachtig karakter.

Hier het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

VB055

Naam recept

Saison DeBrug

Brouwdatum

18-06-2016

Bierstijl

Saison

Volume

50,0

Begin SG

1,055 SG

Eind SG

1,001 SG

Schijnbare vergistingsgraad

98,8%

Alcoholgehalte

7,0 vol.%

Berekende kleur (Morey)

5 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

29 IBU

Brouwzaalrendement

81,5 %

Kooktijd

90 min.

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

28,00 l

Water uit Zutphen

8,64 g

CaSO4

11,78 ml

Melkzuur

22,42 l

Spoelwater

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

139 mg/l

12 mg/l

62 mg/l

219 mg/l

89 mg/l

215 mg/l

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

11,718 kg

Premium pilsmout

Weyermann

2 EBC

100,0 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Beta-amylaserust

62,0 °C

1 min.

45 min.

2,4 l/kg

Alfa-amylaserust

72,0 °C

15 min.

10 min.

2,4 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

10 min.

5 min.

2,4 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

60,0 g

Styrian Goldings

pellets

3,1%

60 min.

7,8 IBU

60,0 g

E.K. Golding

pellets

5,2%

60 min.

13,2 IBU

100,0 g

Styrian Goldings

pellets

3,1%

15 min.

6,5 IBU

100,0 g

E.K. Golding

pellets

4,7%

5 min.

4,0 IBU

Overige ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Type

Gebruik

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

33,0 g

French Saison (M29)

bovengist

Vergisting

Kenmerk

Waarde

Starttemp. vergisting

26,0 °C

Max. temp. hoofdvergisting

27,0 °C

Eind temp. hoofdvergisting

27,0 °C

Eind SG hoofdvergisting

1,010 SG

Schijnbare vergistingsgraad

88,4%

Temp. nagisting

21,0 °C

Start lagering

06-07-2016

Temp. lagering

3,0 °C

 

De Mangrove Jack's gist geeft een mooi complex smaakprofiel en gist ver door. Wij vinden hem beter dan de Danstar Belle Saison, omdat ie een complexere smaak geeft. Ondanks het lage eind SG smaakt dit bier zoetig. Verder is ie heel fruitig en wat kruidig. Droog in de afdronk. Een heerlijk zomerbier. De hop komt echter niet zo heel sterk door, dat had wel iets meer gemogen. Desondanks is dit een heerlijk bier geworden.