Een saison is een heerlijk verfrissend zomerbier met een rijke historie. Tegenwoordig is deze bierstijl bezig aan een comeback: veel kleine brouwerijen brouwen hun eigen versie.
Voor deze versie wilden we de Saison gist van Mangrove Jack's eens uitproberen. Verder is het een vrij standaard saison recept: alleen pilsmout en nobele hoppen, in dit geval Styrian Golding en East Kent Golding. Beide hoppen geven een wat citrusachtig karakter.
Hier het recept:
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
VB055 |
Naam recept |
Saison DeBrug |
Brouwdatum |
18-06-2016 |
Bierstijl |
Saison |
Volume |
50,0 |
Begin SG |
1,055 SG |
Eind SG |
1,001 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
98,8% |
Alcoholgehalte |
7,0 vol.% |
Berekende kleur (Morey) |
5 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) |
29 IBU |
Brouwzaalrendement |
81,5 % |
Kooktijd |
90 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid |
Ingrediënt |
28,00 l |
Water uit Zutphen |
8,64 g |
CaSO4 |
11,78 ml |
Melkzuur |
22,42 l |
Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca |
Mg |
Na |
HCO3 |
Cl |
SO4 |
139 mg/l |
12 mg/l |
62 mg/l |
219 mg/l |
89 mg/l |
215 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Mouterij |
Kleur |
% |
11,718 kg |
Premium pilsmout |
Weyermann |
2 EBC |
100,0 % |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Beta-amylaserust |
62,0 °C |
1 min. |
45 min. |
2,4 l/kg |
Alfa-amylaserust |
72,0 °C |
15 min. |
10 min. |
2,4 l/kg |
Uitmaischen |
78,0 °C |
10 min. |
5 min. |
2,4 l/kg |
Hop
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
% alfazuur |
Kooktijd/toevoeging |
IBU |
60,0 g |
Styrian Goldings |
pellets |
3,1% |
60 min. |
7,8 IBU |
60,0 g |
E.K. Golding |
pellets |
5,2% |
60 min. |
13,2 IBU |
100,0 g |
Styrian Goldings |
pellets |
3,1% |
15 min. |
6,5 IBU |
100,0 g |
E.K. Golding |
pellets |
4,7% |
5 min. |
4,0 IBU |
Overige ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
Gebruik |
Gist
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
33,0 g |
French Saison (M29) |
bovengist |
Vergisting
Kenmerk |
Waarde |
Starttemp. vergisting |
26,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting |
27,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting |
27,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting |
1,010 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
88,4% |
Temp. nagisting |
21,0 °C |
Start lagering |
06-07-2016 |
Temp. lagering |
3,0 °C |
De Mangrove Jack's gist geeft een mooi complex smaakprofiel en gist ver door. Wij vinden hem beter dan de Danstar Belle Saison, omdat ie een complexere smaak geeft. Ondanks het lage eind SG smaakt dit bier zoetig. Verder is ie heel fruitig en wat kruidig. Droog in de afdronk. Een heerlijk zomerbier. De hop komt echter niet zo heel sterk door, dat had wel iets meer gemogen. Desondanks is dit een heerlijk bier geworden.