Afdrukken

Terwijl de herfst inviel togen De Vier Broeders naar Kerkom-bij-Sint-Truiden voor een bezoek aan Brouwerij Kerkom, de brouwerij van de Bink bieren.Toch een van de mooiste kleine brouwerijen van België. 

Brouwerij Kerkom is gevestigd in een groot oud gebouwencomplex dat ooit een uitspanning is geweest. De paardenkoetsen reden de ene poort binnen en de andere weer uit. Al in 1878 werden de eerste bieren hier gebrouwen, maar de brouwerij werd in 1966 gestaakt. Na zijn pensioen is de oude brouwer weer gaan brouwen, waarna zijn zoon en daarna een vriend het brouwen heeft overgenomen. Thans brouwt de brouwerij op kleine schaal (7 hl per brouwsel) een mooi gamma aan bieren.

 

Waarschijnlijk de meest hoppige bitterblond komt uit de ketels van Brouwerij Kerkom: de Bink Blond. Dit is een flink bitter en zeer hoppige blonde. Wat mij betreft een absolute topper. Ook de Bink tripel, Adelardus Tripel en Hop Verdomme zijn zeer hoppige bieren. De laatste is een Belgische IPA met 7 soorten hop uit Poperingen. Geen IPA met Amerikaanse hoppen, dus. Vermeldenswaardig is ook het heerlijke zomerbier Bloesem, waarin stroop en honing in verwerkt zit. Als extra verrassing was er een Winterkoninkske Grand Cru, een bier van 13% op de tap en wel de lichting uit 2011. Dit bier was licht geoxideerd, uiteraard, maar nog heel erg lekker. Het leek op een Russian Imperial Stout, maar dan met Belgische gist. Veel chocolade en koffie in de smaak. Ook al een topper.

 

Behalve goede bieren waren er ook uitstekende hapjes. Wat dacht je van een boterhammeke van 30 bij 20 cm en 3 cm dik, belegd met heerlijke, lokaal gemaakte paté?

 

De brouwerij was behoorlijk primitief. Leek erg op de Vier Broedersinstallatie van 1 hl waar we vroeger in brouwden. Opmerkelijk was vooral de oude schrootmolen die al sinds het begin van de brouwerij dienst heeft gedaan. Vroeger aangedreven door paardenkracht, later voorzien van een electromotor.

 

 

Hieronder de maisch/kookketel:

 

En de filterkuip:

 

Thans is een geheel nieuwe, rvs brouwinstallatie in aanbouw in een ander deel van het gebouwencomplex.

Voor degenen die de bieren van Bink willen klonen: aan de flessen wordt een bottelgist toegevoegd. Dit is een andere dan de hoofdgist, dus helaas, de gist is niet uit een fles op te kweken.

We overnachtten in een uitstekende B&B in een strobalenhuis. Een toplocatie, uitstekend verzorgd, waar we een heerlijke paëlla hebben genoten.

Al met al weer een topweekend. We hebben zelden een brouwerij bezocht die zoveel topbieren produceert.