Afdrukken

Hips©, een bierige Risk-variant

Een bier- en riskliefhebber moet toch wat met zijn vrije tijd. Vooral toen studeren nog 6 jaar mocht, was er tijd genoeg voor leuke dingen. En geld te weinig. Omdat ik geen geld (over) had voor een Risk-spel, ben ik er zelf een gaan maken. Niet met een wereldkaart, maar met de kaart van België. Niet met landen, maar met brouwerijen of bieren. En niet met legers, maar met monniken.

De eerste versie was een kartonnen versie, met ministeck-blokjes, gejat van pa, als pionnetjes. De laatste versie, van 2002 is een houten versie in een mooie kist en met houten monniken. Bovendien zijn in de laatste versie, volgens stijl, alleen trappisten- en abdijbieren opgenomen. Er is naar gestreefd om de bieren op de locatie te zetten waar het bier oorspronkelijk vandaan komt of waar de abdij waarnaar het bier vernoemd is, staat.
         

Het spel wordt net zo gespeeld als risk, met een paar kleine wijzigingen. Naast de reeds hierboven genoemde verschillen, zijn er geen kaartjes met kanonnen, paarden en soldaten, maar met alchemisten, monniken en bisschoppen. Tevens zijn er kaartjes met een bruggetje erop. Als je dit kaartje inlevert, mag je het losse bruggetje ergens over een rivier plaatsen, zodat je monniken er overheen kunnen. Pas als de volgende speler een bruggetjeskaartje inlevert, wordt het bruggetje weer verplaatst. Dit maakt het mogelijk om onverwacht een provincie van de tegenstander binnen te vallen. Ook zijn er twee nieuwe opdrachten: isoleer je monniken in de Schaapskooi (zorg dat je overal wordt uitgeroeid behalve daar) en neem alle grensbrouwerijen in.

Het enige probleem bij dit spel is, dat je er zo''n dorst van krijgt. En na enkele bieren verdwijnen alle mooie strategieën als sneeuw voor de zon.